Johnson razmišlja o potpunom odlasku iz politike

Foto: Matt Dunham

Nakon stranačke pobune, britanski premijer Boris Johnson sada bi mogao potpuno napustiti političku pozornicu, izvijestio je u subotu Daily Telegraph pozivajući se na izvore.

Prema informacijama, Johnson sada razmišlja hoće li ostati u Donjem domu, kao što je to učinila njegova prethodnica Theresa May, ili odustati od svoje moguće kandidature na sljedećim izborima.

Nakon što podnese ostavku, premijer bi se mogao odlučiti vratiti pisanju i držanju govora na raznim događanjima, aktivnosti koja se za njega pokazala isplativom.

Johnson, autor nekoliko knjiga, uključujući povijesni pregled o Rimskom Carstvu, navodno još nije predao rukopis o životu Williama Shakespearea Hodder and Stoughton, izdavačkoj kući iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Knjiga je navodno trebala biti objavljena već 2016. kako bi se poklopila s 400. obljetnicom pjesnikove smrti, ali je izdavač pristao odgoditi datum izlaska jer je Boris Johnson u to vrijeme imenovan ministrom vanjskih poslova.

Rečeno je da je pitanje novca posebno delikatno za premijera na odlasku, s obzirom da bi izgubio ministarsku plaću. Štoviše, prema raznim izvješćima, Johnsona muče financijske nevolje, a premijer je navodno bio prisiljen tražiti donacije kako bi platio dadilju svog djeteta.

U isto vrijeme, govori mogu postati financijska blagodat za premijera opterećenog skandalima. “Kao i većina njegovih prethodnika, od Churchilla do Blaira, bit će vrlo tražen izvan svoje zemlje”, rekao je Jeremy Lee, bivši premijerov agent, za Telegraph. “U komercijalnom smislu, Johnson je globalni brend s reputacijom živopisnih govora – mogu mu vidjeti publiku od SAD-a do Azije.”

Boris Johnson najavio je da će u četvrtak dati ostavku na mjesto britanskog premijera nakon nekoliko skandala visokog profila i vala ostavki članova njegove vlade. Istodobno, Johnson namjerava ostati na čelu vlade dok se ne izabere novi čovjek za to mjesto.

Autor: Ivica Mandekić