Johnson upozorio da Rusija ostvaruje „opipljiv napredak“ na istoku Ukrajine

Foto: RIA / Mikhail Voskresenskiy

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je da ruske snage sada ostvaruju “opipljiv napredak” u istočnoj Ukrajini, rekavši da ukrajinskim snagama trebaju dalekometni raketni sustavi i drugo naoružanje.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u petak da su moskovske trupe nedavno zauzele nekoliko sela dok pokušavaju opkoliti Sieverodonjeck i Lysychansk u istočnoj regiji Donbasa, ali još nemaju potpunu kontrolu nad regijom.

Do 27. svibnja ruske snage su vjerojatno zauzele veći dio grada Lyman, na sjeveru Donjecke oblasti, u što je vjerojatno preliminarnoj operaciji za sljedeću fazu ruske ofenzive na Donbas“, napomenulo je britansko Ministarstvo obrane u svoje redovito ažuriranje obrambenih obavještajnih podataka u subotu, opisujući teritorij kao strateški važan zbog blizine riječnih prijelaza i glavnog željezničkog čvora.

Premijer Johnson je u međuvremenu za novinsku agenciju Bloomberg rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin „uz veliku cijenu za sebe i rusku vojsku nastavlja prožvakati tlo u Donbasu, nastavlja postupno i sporo napredovati, ali bojim se da je to opipljiv napredak“.

Čini se da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba u četvrtak potvrdio ovu prognozu, upozoravajući da je vojna situacija na istoku, poprilično loša.