Nakon rutinske provjere od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) i pronalaska tragova azbesta, Johnson & Johnson povukao je cijelu seriju bočica dječjeg pudera. Oko 33.000 boca vraćeno je natrag, a glasnogovornik tvrtke rekao je da je to zbog njihove pretjerano oprezne prirode.

Prema službenom priopćenju, tragovi azbesta pronađeni u puderu jednu bočicu iznosili su 0,00002%. FDA test obavljen je nakon što kupovine pojedinačnih proizvoda u maloprodaji, a odnosi se na seriju s brojem #22318RB, javlja The New York Times.

Ipak nije potvrđeno jesu li boce autentični proizvod Johnson&Johnson, kao niti drugi detalji koji bi doveli do pojave azbesta u puderu. Iz tvrtke su samouvjereno spomenuli da je u posljednje 43 godine provedeno blizu 1000 ispitivanja kako bi se utvrdila razina azbesta. I srećom, nije ih bilo. Ali, čak su i te informacije upitne.

Johnson & Johnson je bio meta raznih tužbi zbog činjenice da su u poznatoj tvrtki vrlo dobro znali da njihov puder za bebe u sebi ima azbest. Iako je tvrtka odbacila optužbe, ovo je prvi put da su zapravo povukli proizvod.

Svojedobno je tvrtka pristala na nagodbu od 116 milijuna dolara, zbog problema s transvaginalnim mrežnim implantatima i njihovom ulogom u slučaju opioidne epidemije u SAD-u.

Ironično je da neki pedijatri upozoravaju roditelje na rizik upotrebe pudera od talka na bebama. Rizik od infekcije i udisanja je relativno visok. Ipak, ovaj je proizvod Johnson&Johnsonov naširoko korišten. Talk u prahu nabavljen je od čistog talka koji raste zajedno s azbestom u žilama zemlje.

Izjave tvrtke navode da su njihovi izvori besprijekorni, a i dobavljači i proizvođači imaju višestruka ispitivanja na sirovim proizvodima. Zapravo su njihovi standardi viši od industrijskih. Također su neovisni laboratoriji potvrdili ispravnost tih proizvoda.

Sam talk bio je predmet nekoliko zdravstvenih zabrinutosti. Ranije se koristio kao mazivo u proizvodima od lateksa, uključujući kondome. Više se ne koristi jer je štetan za žene.