Poznati proizvođač higijenskih potrepština i lijekova Johsnon&Johnson (J&J) dobio je od američkog suda odredbu za isplatu 4.7 milijardi dolara odštete za 22 žene koje su tvrtku tužile na osnovu toga da su upotrebom njihovih proizvoda oboljele od raka jajnika.

Sud u saveznoj državi Missouri presudio je da tvrtka mora isplatiti početnu naknadu od 550 milijuna dolara te još dodatnih 4.1 milijardu dolara odštete, prenosi The New York Times.

Žene koje su pokrenule tužbu na suđenju su tvrdile kako su nakon desetljeća korištenja pudera za bebe i drugih proizvoda od talka oboljele od raka jajnika. Talk je mineral koji se u tlu može naći uz čestice azbesta.

Odvjetnici žena navode kako su u tvrtki još 1970-ih znali da je njihov talk zatrovan azbestom, ali o tome nisu izvijestili svoje kupce. Iz J&J negiraju te tvrdnje.

Navodno je nekoliko istraživanja pokazalo kako je talk u proizvodima siguran te da je presuda donesena na temelju „nepravednog postupka.“ Također su najavili žalbu.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) zatražila je istraživanje pudera, a onim koje je provedeno 2009. i 2010. utvrđeno je da azbesta nije bilo ni u jednom uzorku.

Ipak, tužitelji tvrde kako su FDA i J&J koristili pogrešnu metodu ispitivanja.

Ovo nije prvi slučaj presude u korist potrošača proizvoda J&J. Prošle godine sud u Kaliforniji odredio je odštetu od 417 milijuna dolara za ženu koja je također koristila proizvode tvrtke, uključujući puder za bebe. Ipak, presuda je naknadno poništena.

Protiv tvrtke Johnson&Johnson trenutno se vodi još 9000 sudskih sporova zbog poznatog pudera za bebe.