Josef Thorak rođen je u veljači 1889. u Salzburgu u Austriji, a bio je poznati austrijsko-njemački kipar, posebice kad su u pitanju grandiozni spomenici.

Thorak je svoju reputaciju stekao 1922. nakon što je stvorio kip nazvan Der sterbende Krieger, koji je posvećen poginulima u Prvom svjetskom ratu.

Godine 1933., zajedno s Arnom Brekerom, postao je službenim kiparom Trećeg Reicha. U tu svrhu vlasti su mu dodijelile studio u blizini Münchena, gdje je izrađivao kipove koji su imali svrhu prikazivanja života njemačkog naroda i njemačkih ideala.

Neki od radova bili su ogromnih proporcija, čak i do 20 metara visine, a pojedine skulpture ugledale su svjetlo dana na berlinskom Olimpijskom stadionu 1936.

Jedno od njegovih djela, nazvano Kameradschaft, stajalo je ispred njemačkog paviljona na Međunarodnoj izložbi umjetnina i tehnike u modernom životu, koja se održala u Parizu 1937.

Zbog svojih „mišićavih“ skulptura u neo-klasičnom stilu, Thorak je dobio nadimak „Profesor Thorax“.

Thorak je za svog života izradio i dvije impozantne skulpture, koje su 2015. zapanjile javnost. Naime, skulpture konja pod nazivom Trabenes Pferd, koje su stajale ispred zgrade ureda vlade Reicha u Berlinu, nestale su 1989. iz baraka u Eberswaldeu, gdje su 38 godina stajale nakon Drugog svjetskog rata.

Skulpture su pronađene tijekom jedne od policijskih racija povezane s krijumčarenjem umjetnina. Istragom je utvrđeno da su krijumčari tražili do 4 milijuna eura za ove umjetnine na crnom tržištu.

Iako su Thorakova djela imala očekivano određeni politički propagandni predznak, nesumnjivo je da je za to postojao opravdani razlog. Skulpture koje su zračile pozitivnošću, zdravljem, samopouzdanjem i kreativnošću nesumnjivo su nosile ideal savršenosti koji je trebao poslužiti kao primjer na koji se narod treba ugledati.

Josef Thorak umro je u veljači 1952. u Hartmannsbergu na jezeru Chiemsee, u 63. godini života.