Juncker čvrsto stao u obranu Karla Marxa

Foto: Patrik Stollarz / AFP / Getty Images

Držeći strastveni govor povodom obilježavanja 200-te godišnjice rođenja komunističkog ideologa Karla Marxa, šef EU Komisije Jean-Claude Juncker poručio je da je Marxova ideja znatno pridonijela projektu EU, te da se njega ne bi trebalo osuđivati zbog kasnijih zločina počinjenih u ime njegove ideologije.

Komemoracija povodom obljetnice rođenja, te otkrivanje spomenika Karlu Marxu, održali su se u njemačkom gradu Trieru, mjestu Marxovog rođenja.

[do_widget id=text-53]

Karl Marx bio je filozof koji je razmišljao ispred svog vremena, imao kreativne težnje, a danas ga se optužuje za stvari za koje nije odgovoran i koje nije prouzročio, mnoge stvari od onoga što je napisao su kasnije izvrnute“, kazao je Juncker prilikom govora u crkvi u Trieru.

Karla Marxa moramo gledati u kontekstu vremena u kojem je živio, i ne smijemo imati predrasude zbog stvari koje su indirektno povezane s njegovom idejom, te osude ne bi smjele postojati.

Juncker je pritom otkrio spomenik Marxu, kojeg je donirala kineska komunistička vlada, a ujedno je naglasio da su ciljevi EU integracije i društvenih prava dio „Marxovog doprinosa europskom projektu“.

IZVORBreitbart