Predsjednik Europske komisije i najtrezveniji eurokrat Jean-Claude Juncker u petak je podržao nastojanja hrvatskih vlasti o pridruživanju Hrvatske schengenskoj zoni „otvorenih granica“ EU, kao i ona za uvođenje eura.

Hrvatska se pridružila EU 2013. godine, ali kako bi se pridružila schengenskom području bez putovnica, mora uvjeriti Bruxelles da je u stanju učinkovito upravljati vanjskim granicama Unije, što je navodno osjetljivo pitanje zbog „imigrantske krize“ u Europi.

Želio bih da Europska komisija donese preporuku prije kraja našeg mandata za pristupanje Hrvatske schengenskoj zoni“, rekao je Juncker novinarima nakon razgovora s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, javlja Reuters.

Trenutni mandat Komisije istječe u listopadu. Kada ona da preporuku, zemlje članice Europske unije to obično odobravaju, što znači da bi se Hrvatska mogla pridružiti Schengenskom području sljedeće godine.

Plenković je izrazio očekivanje kako će Komisija, kao izvršna vlast EU, na jesen potvrditi kako Hrvatska ispunjava sve tehničke kriterije za pridruživanje Schengenu.

Schengensku zonu čine 22 od 28 država članica EU, kao i četiri zemlje koje nisu članice EU – Norveška, Island, Švicarska i Lihtenštajn. Izvan zone Schengena su još Britanija, Irska, Bugarska, Rumunjska i Cipar.

Juncker je također u petak izjavio kako će Komisija poduprijeti napore hrvatskih vlasti za pridruživanje Europskom mehanizmu za razmjenu (ERM-2), dvogodišnjem procesu za uvođenje eura.

Vjerujem da je Hrvatska spremna priključiti se ERM-2“, kazao je Juncker.

Hrvatska se nada pridruživanju Schengenskoj zoni i ERM-2 u 2020. godini.