Juncker poručio Kurzu: Formirajte pro-europsku vladu

Predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker uputio je pismo Sebastianu Kurzu, predsjedniku austrijske Narodne stranke, koja je relativni pobjednik parlamentarnih izbora, te vjerojatnom budućem premijeru Austrije. Osim uobičajene čestitke na izbornoj pobjedi, Juncker je sugerirao i s kim bi Kurz trebao sastaviti vladu.

Drugo mjesto prema rezultatima izbora dijele Socijal-demokrati i Slobodarska stranka, no s obzirom da je Kurz, koji je ministar u aktualnoj vladi, nedavno raskinuo koaliciju s Socijal-demokratima, velika je vjerojatnost da bi sada mogao koalirati sa Slobodarskom strankom.

No, Slobodarska stranka je poprilično kritična prema politici Europske Unije, te je čak najavljivala raspisivanje referenduma o izlasku iz tog saveza. Slobodarska stranka se već nalazila u vladajućoj koaliciji s Narodnjacima nakon izbora 2000. godine, što je tada izazvalo političku reakciju Bruxellesa i pozive na bojkot Beča.

No, danas je politička situacija u Europi, te u samoj EU ponešto drukčija. Mnogi analitičari predviđaju da bi Austrija mogla sklopiti svojevrstan savez sa zemljama Višegradske skupine, koje su poprilično suprotstavljene politici iz Bruxellesa. Ulazak Slobodarske stranke u vladu zasigurno bi dao naglasak na takve težnje.

Juncker se stoga potrudio poručiti budućem austrijskom premijeru da bi bilo bolje da izabere partnere koji potencirati pro-briselsku politiku.

Toplo čestitam Vama i vašoj stranci na relativnoj pobjedi na austrijskim parlamentarnim izborima. Vas i Austriju očekuju mnogi izazovi s kojima ćete se trebati suočiti. Uskoro će Austrija odigrati važnu ulogu kao predsjedavajuća zemlja Vijeća Europe.

Pod austrijskim vodstvom, razne važne odluke će trebati donijeti po pitanju budućnosti Europske Unije. Stoga Vam želim uspjeh u izgradnji stabilne i pro-europske vlade, te očekujem dobru suradnju u budućnosti.