Najveći filantrop, trezveni širitelj ljubavi i tolerancije Jean-Claude Juncker požalio se da nema dostojanstvenu kuću ili privatni avion koji bi mu bio na raspolaganju kao predsjedniku Europske komisije.

Juncker, koji zarađuje dvostruku plaću britanskog premijera, govorio je u opsežnom intervjuu s njemačkim tabloidom Bild, u kojem je izrazio svoju frustraciju što nema iste vrste privilegija kao šefovi država, poput američkog predsjednika.

On se požalio da „predsjednik Komisije nema svoju rezidenciju. Živim u hotelskom stanu veličine 50 četvornih metara za 3.250 eura mjesečno.

[Predsjednik Europskog vijeća] Donald Tusk također nema rezidenciju.

Juncker je dodao da glavni tajnik NATO-a ima „dostojanstven dom“ u kojem živi, te da „i svi ambasadori imaju i rezidencije – znam ih mnogo“.

Predsjednik Europske komisije, koji završava svoj petogodišnji mandat u studenom, požalio se i da je „najveći problem bio što nikoga nisam mogao pozvati kući. Ne mogu razgovarati sa službenim posjetiteljima koji sjede na mom krevetu!

S druge strane, kad sam doletio posjetiti ih komercijalnim zrakoplovom, uvijek sam bio pozvan u njihove privatne rezidencije.

Što se tiče neposjedovanja vlastitog privatnog zrakoplova, Juncker se prisjetio: „Kad sam razgovarao s Donaldom Trumpom, stalno sam gledao na sat, tako da ne bih propustio let kući. Trump je stalno govorio: ‘Tvoj” avion može čekati!’ Nije shvatio da ja nemam vlastiti zrakoplov.

Nije prvi put da se Juncker žali da nema vlastiti privatni zrakoplov. Tijekom 2014. godine usred kampanje za predsjednika Komisije rekao je: „Amerikanci imaju Air Force One. Ja ne. Ali ja i dalje vodim kampanju diljem Europe!

Juncker je koristio privatne zrakoplove za gotovo polovicu službenih posjeta prošle godine, navodi The Times, a svako putovanje koštalo je oko 32.000 funti (oko 37.000 eura). On je iznio svoje žalopojke unatoč činjenici da EU zabranjuje takozvane „zračne taksije“, osim ako ne postoje druge mogućnosti putovanja.

Zanimljivo, njemačka kancelarka Angela Merkel 2009. godine blokirala je imenovanje Junckera za predsjednika Europskog vijeća na temelju toga što je zahtijevao rezidenciju i osobni avion.