Jure Grando – prvi povijesno dokumentirani vampir živio je u Istri

Jure Grando bio je seljak iz Kringe, mjesta pored Pazina, koji je živio od 1579. do 1656. godine, te je prva stvarna osoba koja je u povijesnim spisima opisana kao vampir.

Čitav slučaj zabilježio je slovenski putopisac i povjesničar Janez Vajkard Valvasor u svom djelu „Slava vojvodine Kranjske“ (Die Ehre deß Herzogthums Crain), koja se prema pričama mještana Kringe zbila 1672. godine, a prethodilo joj je šesnaest godina tajanstvenih zbivanja, terora i straha.

Jure Grando umro je 1656. godine u Kringi blizu Pazina, gdje je živio. Valvasor je pisao kako Granda kao potencijalnog vampira nisu propisno pokopali i upravo zbog toga mještani Kringe trpjeli su posljedice nakon njegove smrti.

Nedugo nakon pokopa pokojnik se počeo ukazivati lokalnom stanovništvu, viđali su njegovu utvaru kako luta selom, čak i kako kuca na vrata nekih kuća.

Da iza te pojave stoje zle sile, mještani su postali svjesni nakon što bi u kućama na koje je utvara Jure Granda kucala, nakon nekoliko dana netko naprasno preminuo. Njegova se udovica također žalila seoskom glavaru Mihi Radetiću da ju pokojni muž često noću posjećuje, maltretira, čak i siluje.

Pokojni Jure Grando postao je prava napast za selo, a čak je 16 godina trebalo da se mještani ohrabre i nešto poduzmu. Tako je jednog dana župan Miho Radetić okupio „grupu srčanih ljudi“ i poveo ih na groblje s namjerom da iskopaju pokojnikovo tijelo te da ga probodu glogovim kolcem i okončaju razdoblje straha i terora.

Devetero mještana je noseći baklje i raspelo došlo do groblja, otvorilo ga, i zaprepastilo se vidjevši da je pokojnikovo lice rumeno, štoviše, da im se smije. Preplašena devetorica brzo su se razbježala no župan Miho ih je opet sakupio i poveo natrag do groba.

Na to župan naloži jednom svećeniku da mrtvacu pred lice gurne raspelo i stane govoriti: „Vidi ovamo, štrigune! Ovdje je Isus Krist koji nas je izbavio od pakla i umro za nas, a ti ne nalaziš mira“ – pisao je Valvasor.

Zatim su mrtvom tijelu pokušali „protjerati zašiljeni kolac od bijelog gloga kroz utrobu“, ali im to nije polazilo za rukom te se od njegovog tijela kolac neprestano odbijao. Naposljetku mu je jedan od mještana, imenom Stipan Milašić, sjekirom odrubio glavu na što je mrtvac kriknuo, a grob se napunio krvlju.

Jure Grando je postao junakom u desetak knjiga i kazališnih predstava. Nadahnuće je bio piscima poput Byrona, Sheridana Le Fanua ili Brama Stokera. Osim što je najstariji vampir, Jure Grando je bio povezivan s kugom, koju je prenosio obilježavajući svojim sablasnim kucanjem na kućna vrata oboljelih.

Autor: Ivica Mandekić