Prošle godine je u Južnoj Africi izvršeno 19 oružanih napada na zlatne rudnike, prilikom čega je bilo i poginulih.

Primjer je napad koji se dogodio u prosincu gdje je 15 razbojnika naoružanih automatskim puškama napalo rudnik, uzelo taoce i opljačkalo rudnik Gold Fields’s South Deep.

Skupina je uspjela isprazniti većinu trezora, te je nakon tri sata operacije uspjela pobjeći s pola milijuna dolara vrijednosti plijena.

Možda najupečatljiviji napad izvršen je prošle godine u mjesecu svibnju kad je organizirana skupina od čak 50 ljudi napala talionicu zlata  Gold One International Ltd., prilikom čega je policija odbila reagirati nakon što je i sama napadnuta. Od tada se spomenuta tvrtka vise ne uzda u policiju već je angažirana privatna čuvarska tvrtka čiji djelatnici patroliraju u posebnim oklopnim vozilima.

Unatoč tome što su se mjere sigurnosti kod svih rudnika i talionica zlata znatno pojačale, i dalje ostaje problem što je razbojnicima na raspolaganju čitav arsenal vojnog oružje, dok su čuvari opremljeni samo pištoljima i sačmaricama.

Samo prošle godine izvršeno je 19 napada, dvostruko više nego godinu ranije. Procjenjuje se da je tijekom 2019. godine ukradeno preko 100 kilograma zlata.