Južnoafrički ministar zdravstva ponudio je neke ohrabrujuće vijesti o Covidu, sugerirajući da varijanta Omicron uzrokuje puno manje hospitalizacija od prethodnih sojeva virusa, dok je s druge strane daleko zaraznija.

Govoreći u petak, južnoafrički ministar zdravstva Joe Phaahla rekao je da je stopa hospitalizacije tijekom trenutnog vala infekcija, uzrokovanog vrlo zaraznom varijantom Omicron, niža od one zabilježene tijekom trećeg vala, ranije ove godine.

Samo 1,7% potvrđenih slučajeva Covid-19 u drugom tjednu trenutnog četvrtog vala virusa rezultiralo je hospitalizacijom. To je malo u usporedbi s 19% koji su bili hospitalizirani u istom tjednu trećeg vala, koji je potaknut varijantom Delta, rekao je Phaahla na internetskoj konferenciji za novinare. Dodao je da pacijenti primljeni u četvrtom valu pokazuju prilično blage simptome.

Međutim, ministar je upozorio da ova varijanta izaziva više slučajeva zaraze nego prijašnji sojevi Covid-19. Rekao je da ima oko 20.000 slučajeva dnevno, u usporedbi s 4.400 u istom tjednu trećeg vala.