Južna Koreja: Najveća nacionalna tržnica mesom zabranilla klanje pasa

Reuters
Reuters
Reuters

Klanje pasa i prodaja njihovog mesa na najvećem južnokorejskom tržištu mesom odnedavno su zabranjeni zakonom. Slijedom dogovora između grada Seongnama i udruge prodavača na tržištu Moran, klaonice pasa biti će uklonjene početkom idućeg tjedna.

Ukupno 22 prodavača pasjeg mesa, koji su za oko milijun kupaca iz toga grada prodavali sve vrste pasjeg mesa, uključujući i žive pse, dobiti će financijsku podršku da svoju prodaju i djelovanje usmjere ka nekoj drugoj grani poduzetništva.

Trgovina pasjim mesom bila je dugo godina predmetom kritika, a sama prodaja bila je prema južnokorejskom zakonu u jednom trenutku i legalna i ilegalna.

Gradonačelnik Seongnama, Jae-mung, rekao je kako je ovaj potez učinjen kako bi se napravio napredak u pogledu zaštite životinja, ali i u stvaranju bolje reputacije čitave zemlje.

Tržnica Moran, koja je distribuirala jednu trećinu pasjeg mesa u Južnoj Koreji, prodavala je oko 80.000 pasa godišnje. Živi psi na tržnicama su izloženi u kavezima, kako bi ih kupci mogli odabrati, a potom se kolju na licu mjesta.

Državni zakon o stoci tretira sve pse kao stoku, pa je stoga i njihovo klanje radi konzumacije dozvoljeno. Zakon ipak navodi kako psi ne smiju biti ubijani na nehumani način.

Izvor: Metro