Južna Koreja planira zabraniti uzgoj pasa za hranu

Foto: AP / Ahn Young-joon

Južnokorejski zakonodavci planiraju uvesti zakon čiji je cilj zabrana prodaje i konzumacije psećeg mesa, kontroverznog stoljetnog običaja koji trenutačno nije izričito zabranjen niti legaliziran.

Prema medijskim izvješćima, akt je predložila glavna oporbena Demokratska stranka u četvrtak i odmah je dobio potporu vladajuće Stranke narodne moći, što bi donijelo dovoljno glasova za usvajanje zakona.

“Oko 10 milijuna južnokorejskih kućanstava uzgaja kućne ljubimce. Sada je vrijeme da se stane na kraj jedenju pasa”, rekao je čelnik političkog odbora vladajuće stranke Park Dae-chul, a prenosi Bloomberg.

Konzumacija psećeg mesa stoljećima je star običaj na Korejskom poluotoku, no posljednjih je godina u opadanju.

Posljednjih se godina broj farmi diljem Južne Koreje smanjio za polovicu, ali se svake godine još uvijek zakolje 700.000 do milijun pasa, što je pad u odnosu na milijune od prije deset godina, prema udruzi uzgajivača pasa.

Prethodnim pokušajima vlade da potpuno zabrani industriju psećeg mesa protivili su se uzgajivači pasa i vlasnici restorana zbog straha od gubitka sredstava za život. Farmeri tvrde da se psi koji se uzgajaju radi mesa razlikuju od kućnih ljubimaca.