Južna Koreja zabranjuje ubijanje pasa za potrebe prehrane

Foto: Kim Hong-Ji / Reuters

Južnokorejski sud presudio je da je protuzakonito ubijati pse za meso, odluka za koju borci za prava životinja smatraju da bi mogla otvoriti put legislativi koja bi u potpunosti zabranila tu praksu.

Odluku je donio sud u gradu Bucheonu, u postupku protiv vlasnika pseće farme, koji je optužen i osuđen za ubijanje životinja bez valjanog razloga i kršenja higijenskih pravila.

Vrlo je značajno što je ovo prva presuda koja naznačuje da je ubijanje pasa zbog mesa protuzakonito“, istaknuo je Kim Kyung-eun, odvjetnik organizacije za prava životinja Care, koja je i pokrenula postupak. Care se nada da će uskoro u potpunosti biti zabranjena konzumacija psećeg mesa.

Sudska odluka istovremeno je naljutila vlasnike psećih farmi, koji pak od vlade traže da eksplicitno legalizira prehranu psećim mesom i izda licencirane dozvole za klaonice pasa.

Ovo je skandalozno. Ne možemo prihvatiti ideju da je ubijanje pasa za potrebe prehrane jednako bezrazložnom ubijanju životinja“, izjavio je Cho Hwan-ro, predstavnik udruge farmi pasa.

Diljem zemlje ima oko 17.000 farmi pasa“, kazao je Cho, dodajući da „psi za hranu i psi kao ljubimci trebaju biti pravno odvojeni“.

Sudska odluka donesena je uoči zakonskog prijedloga predstavnika vladajuće stranke upućenog parlamentu, kojim bi se u potpunosti zabranilo klanje pasa za meso.

IZVORRT