Južna Koreja zamrznula 7 milijardi dolara iranskog novca, Iran zapljenio korejski tanker

Iranski mediji izvjestili su da je Seul zamrznuo 7 milijardi dolara iranskog novca koje odbija prebaciti u Teheran pod izlikom prilagođavanja američkim sankcijama koje su SAD nametnule Iranu.

Iranska vlada oštro je protestirala zbog takvog postupka Seula tvrdeći da korejski razlozi za zamrzavanje iranskog novca nemaju osnovu.

Istovremeno, Teheran je poručio da zapljena južnokorejskog tankera u Perzijskom zaljevu od strane iranskih vlasti nije povezana sa situacijom oko iranskog novca, dok je Seul iranski postupak nazvao otmicom i držanjem talaca.

Naučili smo se nositi s takvim optužbama, no ovdje se ne radi o držanja talaca, korejska vlada je ta koja nas drži taocima bezrazložno zadržavavši 7 milijardi dolara koje nama pripadaju“, izjavio je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei.

Rabiei je dodao da je južnokorejski tanker zaplijenjen jer je kršio protokole zaštite okoliša, te da taj incident nije povezan s iranskim novcem koje je Seul zamrznuo.

Jučer je južnokorejski tanker Hankuk Chemi, koji navodno prevozi 7.200 tona naftnih prerađevina, zaplijenjen od strane iranske revolucionarne garde u Perzijskom zaljevu.