Nova politika u Južnoj Africi omogućit će lovcima na trofeje da ubiju više ugroženih crnih nosoroga, što su podržale vlasti pojedinih država, uključujući Kanadu i EU, dok mu se protive borci za prava životinja.

Novo ograničenje dopušta trofejno ubijanje 0.5 posto populacije crnih nosoroga, odnosno 9 odraslih pripadnika ove vrste godišnje, objavio je u srijedu Washington Post. Prethodno je bilo dozvoljeno ubijanje 5 crnih nosoroga godišnje.

Promjena je izvršena na Konferenciji stranaka Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES).

Ovaj potez dolazi nakon što se populacija crnog nosoroga polako oporavlja nakon drastičnog, 96-postotnog pada između 1970. i 1992. godine. Procjenjuje se da u svijetu postoji 5,042 do 5,455 crnih nosoroga, s velikom populacijom u Južnoj Africi.

Najveću prijetnju opstanku nosoroga predstavljaju krivolovci koje zakoni ionako ne zanimaju.

No, Južna Afrika i drugi koji podržavaju promjene, uključujući organizaciju za praćenje divljih životinja TRAFFIC, tvrde da ona može pomoći rastu populacije jer starenje muških nosoroga može biti teritorijalno i ometati parenje ženskih nosoroga i mlađih nosoroga, objavio je Post.

Financijska sredstva od prodaje dozvola, koje obično kupuju stranci, navodno će se usmjeriti na mjere protiv krivolova na divlje životinje, izvijestio je list.

S obzirom na to, povećanje kvote za lov na trofeje u vrijeme kada krivolov nosoroga u Južnoj Africi bjesni, može se činiti nepristojnim potezom, a jasno ograničavanje neselektivnog krivolova mora ostati prioritet očuvanja“, rekao je Richard Thomas, glasnogovornik TRAFFIC-a.

Međutim, postoje čvrsti biološki razlozi zašto pažljivo, selektivno uklanjanje starijih mužjaka nakon uzgoja – postupak koji također može prikupiti sredstva za zaštitu prodajom prava na lov na trofeje – omogućava mladim, snažnijim nosorozima da prođu i povećavaju ukupni uspjeh u uzgoju i produktivnost populacije.