Južnoafrički energetski sustav u kolapsu

Južnoafrički državni distributor električne energije, Eskom, bio je prisiljen dodatno smanjiti proizvodnju električne energije u utorak, rekao je glasnogovornik Sikonathi Mantshantsha.

Prema Mantshantshi, tvrtka je isključila 7.045 megavata iz mreže, u potezu poznatom kao smanjenje opterećenja, s ukupnom dostupnom električnom energijom distribuiranom po cijeloj zemlji, učinkovito ostavljajući velike dijelove bez struje. Glasnogovornik je potvrdio da je tvrtka morala povećati intenzitet rezova jer ne može zadovoljiti potražnju.

Eskom opskrbljuje većinu električne energije u Južnoj Africi iz elektrana na ugljen. Tvrtka je smanjila proizvodnju jer je više od polovice kapaciteta nedostupno zbog čestih kvarova na zastarjelim elektranama. Eskom je ranije rekao da zemlji treba dodatnih 4.000 do 6.000 megavata proizvodnih kapaciteta kako bi se uklonio jaz između ponude i potražnje. Međutim, inicijative za povećanje kapaciteta privatnih proizvođača zaustavljene su pravnim problemima.

Zemlja je pretrpjela nestanke struje svaki dan ove godine, navodi se u izvješću Bloomberga. Nedavno je objavljeno da su nestanci električne energije zemlju koštali oko 899 milijuna randa (49 milijuna dolara) dnevno.

Ranije ovog mjeseca južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa proglasio je stanje katastrofe zbog krize s električnom energijom. Očekuje se da će deklaracija omogućiti vladi da izuzme osnovne usluge poput bolnica i postrojenja za pročišćavanje vode od isključenja struje, te omogućiti zemlji da kupuje dodatnu struju od svojih susjeda u hitnim slučajevima, između ostalih mjera.