Južnoafrički parlament izglasao zakon o izvlaštenju bijelih farmera bez naknade

Foto: AP Photo / Schalk van Zuydam

Nacionalna skupština Južne Afrike donijela je 28. rujna zakon koji bi vladi omogućio oduzimanje zemljišta bez plaćanja vlasnicima, što je praksa poznata kao ‘izvlaštenje bez naknade.’

Nacrt zakona o izvlaštenju, posljednji korak prema zemljišnoj reformi u rasno i ekonomski podijeljenoj naciji, još uvijek čeka odobrenje Nacionalnog vijeća provincija.

Tada bi trebao potpis predsjednika Cyrila Ramaphose, koji je godinama javno podržavao izvlaštenje bez naknade.

Prijedlog zakona prošao je unatoč primjedbama nekoliko manjinskih stranaka.

Naime, Narodnom skupštinom dominira vladajuća stranka u zemlji, ljevičarski ANC.

Kontrolira više od 57 posto mjesta u dvorani od 400 mjesta. Druga po veličini stranka, centristički Demokratski savez, kontrolira manje od 21 posto mjesta, a slijede je otvoreni komunistički EFF s malo ispod 11 posto mjesta. Fronta slobode Plus, poznata po svom protivljenju izvlaštenju bez naknade, ima samo 2,38 posto tijela, odnosno 10 mjesta.

Grupe koje predstavljaju crne poljoprivrednike u zemlji obično su favorizirale izvlaštenje bez naknade, kao što je navedeno u izvješću Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država.

To je u pozadini masovnog bezemlja među supervećinom Južnoafrikanaca koji su crnci ili obojeni (specifična multirasna kategorija u zemlji). Godinama nakon završetka apartheida i njegovih rasnih ograničenja vlasništva nad zemljom, velik dio južnoafričke zemlje i dalje je koncentriran u rukama bijelih farmera.