Cyril Ramaphosa, južnoafrički predsjednik i vođa komunističkog ANC-a, proglasio je nedavno preminulog anti-bjelačkog bivšeg predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea „herojem“ i „divovskim intelektualcem“ te je najavio da će ANC uvijek biti čvrsti saveznik Mugabeove stranke.

U onome što se slobodno protumači kao još jedan znak da Južna Afrika namjerava slijediti Zimbabveov put oduzimanja imovine bijelaca u bijednom i bezuspješnom pokušaju prikrivanja crnačke nesposobnosti da stvori ili održi funkcionalno civilizirano društvo, Ramaphosa je također rekao da je Mugabe „afrički patriota, [koji] je vjerovao u pravo afričkog naroda na samoodređenje.

Govoreći u službenoj svečanosti u čast rasističkom vođi – koji je umro 6. rujna 2019. – u gradu kojeg su podigli bijelci – Pietermartizburgu – Ramaphosa je rekao da je Mugabe „više od reprezentativne ličnosti borbe. Bio je više nego reprezentativna figura otpora stanovnika Zimbabvea. Bio je visoka figura u borbi protiv eksploatacije kolonijalizma.

Bio je spreman riskirati bogatstvo i infrastrukturu svoje zemlje kako bismo u Južnoj Africi mogli biti slobodni. Bio je spreman dati slobodan prolaz vojnicima Umkhonto we Sizwe, da prođu kroz Zimbabve i pokrenu operacije u Zimbabveu, znajući dobro da će riskirati odmazde od vlade aparthejda.

Je li trepnuo ili oklijevao? Mugabe nije, bio je spreman podržati nas do kraja. Bio je afrički patriota, vjerovao je u pravo na samoopredjeljenje afričkih ljudi.

Ramaphosa je dodao da ga je upravo Mugabeov antiimperijalistički stav učinio revolucionarom.

Rekao je da se sudbina Afrike nikada ne smije odrediti nigdje osim na afričkom tlu. Ostao je nepokolebljiv i nepokolebljivo se zalagao za ono za što se iza čega je stajao.


Svjetska zdravstvena organizacija proglasila afričkog rasističkog diktatora „ambasadorom dobre volje“


Ramaphosa je također rekao da će ANC i vladajuća stranka Zimbabvea Zanu-PF uvijek biti saveznici. Pozvao je na uklanjanje međunarodnih sankcija protiv zemlje.

„Kao ANC uvijek ćemo biti na strani Zanu-PF-a i Zimbabvea. Iz tih razloga javno kažemo da se sankcije Zimbabveu moraju ukinuti odmah bez zastoja.“

U svoj bijedi ironije, Mugabeov anti-bjelački rasizam doveo je do najveće ekonomske krize Zimbabvea, pri čemu su crnački „poljoprivrednici“ pokazali kako nisu u stanju proizvesti dovoljno usjeva za izvoz, što je bio jedan od glavnih ekonomskih aduta te zemlje.

Takva politika rezultirala je međunarodnim sankcijama, nezamislivom ekonomskom krizom, nestašicom hrane i odljevom gotovo 3 milijuna, od nekadašnjih 11 milijuna stanovnika.

Inflacija je s godišnje razine od 32% iz 1998. skočila na 11.200.000% u kolovozu 2008.

Prema statističkim podacima, Mugabeova politika je kroz 37 godina vladavine direktno i indirektno rezultirala smrću najmanje 3 milijuna stanovnika Zimbabvea.