Najveća etnička skupina Južne Afrike, pleme Zulu, otvoreno se suprotstavilo odluci komunističkog ANC-a da se bijelim farmerima oduzme zemlja bez naknada. Zului su izrazili spremnost na suradnju s bijelim farmerima u borbi protiv takve rasističke politike.

Kralj Zulua Goodwill Zwelithini izjavio je kako će pleme surađivati s južnoafričkom skupinom AfriForum koju čine manjinski bijelci, prenosi eNCA.

Zulu nacija u čije ime govorim neće postojati ako nemamo hranu. Zato kažem da nam se farmeri približe radi razgovora o tome što možemo učiniti kada je riječ o poljoprivredi i dostupnosti dovoljne količine hrane u zemlji. Zato tražim od AfriForuma Bura da dođu i pomognu nam,“ reakao je Zwelithini.

Jer kada su vlasti počele govoriti o prisvajanju zemlje, oduzimanju bez naknade, Buri su spustili alate. Sada nema hrane u Južnoj Africi,“ dodao je.

Prema procjenama, broju Zulua u Južnoj Africi kreće se između 10 i 12 milijuna, što ih čini najvećom etničkom skupinom te zemlje.

Iako u načelu kao plemenski kralj nema nikakvu službenu moć kontrole nad narodom, mnogi pripadnici plemena slijedit će Zwelithinijeve savjete i preporuke o tome za koga glasati na općim izborima iduće godine.

Zwelithini je izjavio kako iščekuje sastanak s predsjednikom Cyrilom Ramaphosom, koji ima nakanu oduzeti zemlju Burima te ju raspodijeliti „siromašnim“ crncima. Pritom je izrazio želju da Ramaphosa potpiše dogovor kojim će jamčiti da se posjedi Zulua neće dirati.