Dan uoči Svetog Nikole, 5. prosinca svake godine, ulice austrijskih gradova bivaju preplavljene maskiranim krampusima koji straše prolaznike. Riječ je o dugogodišnjoj tradiciji koja se pretvorila u manifestaciju pod nazivom Krampuslauf, prisutnu na području Austrije, Slovenije, sjevera Italije i krajnjeg sjevera Hrvatske.

Kao i kod ostalih sličnih narodnih manifestacija, konzumacije alkohola ne manjka, a time ni nepodopština za koje su krampusi ionako zaduženi. No čini se da su se stvari pomalo otele kontroli. Tako je posljednjih godina zabilježen sve veći broj pritužbi na ponašanje krampusa, posebno u austrijskim i talijanskim mjestima.

Tako je u javnost izašla snimka iz južnotirolskog gradića u kojoj se vidi kako krampusi natjeravaju prolaznike te ih šibaju i udaraju.

Skupina „Tuifl Sterzling“ koja je organizirala manifestaciju potvrdila je autentičnost snimke, ali je pritom odbacila optužbe za rasizam (doista ne znamo kako se i u ovu priču uvukao rasizam, možda je neki imigrant dobio šibom po guzici od krampusa, tko zna), te da su krampusove žrtve na snimci zapravo prijatelji i poznanici skupine.

No čini se da ovo nije jedini incident koji zadnje vrijeme prati manifestacije krampusa. Tako je u Klagenfurtu nekolicina vatrogasaca koji su gasili pirotehniku dobila batine od skupine maskiranih rogatih spodoba. U Salzburgu je pak policija morala intervenirati i smiriti nekolicinu krampusa.

Iako se Krampus najčešće veže uz Svetog Nikolu, tijekom dvadesetog stoljeća ovaj dio folklora je u alpskim područjima razvio vlastiti kultni status i popularnost.