Kad već ne mogu deportirati ilegalce, Šveđani odlučili deportirati bolesnu staricu kojoj je istekla viza

Foto: Angelica Poole

Obitelj žene s Alzheimerovom bolešću kojoj prijeti deportacija iz Švedske obećala je učiniti sve što može kako bi spriječila njezinu deportaciju zbog obećanja koje su dali svojoj djeci.

Kathleen Poole (74) suočava se s prisilnim protjerivanjem iz Švedske, gdje je boravila 18 godina, nakon što su imigracijske vlasti odbile zahtjev njezine obitelji da ostane u zemlji nakon Brexita na temelju nepotpune dokumentacije.

Obitelj je molila vlasti u osobnom pismu u kojem je objasnila njezinu situaciju, ali prošli tjedan im je rečeno da policija namjeraca provesti plan uklanjanja, tražeći od britanskog veleposlanstva da Poole nađe dom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Njezina snaha Angelica kaže da, iako je “iscrpljena” situacijom, mora održati obećanje koje je dala svojoj djeci da njihovu baku neće odvesti policija.

“Želim da ostane ovdje i pobrinut ćemo se da tako i bude. Još ne znam kako, ali obećala sam djeci i nikada ne kršim obećanja svojoj djeci. Iscrpljena sam od svega ovoga, stvarno sam umorna zbog svega, ali nećemo odustati.”

Laburistička zastupnica Hilary Benn opisala je slučaj kao “duboko šokantan” i pozvala Europsku komisiju da hitno intervenira, dok su grupe za kampanju pozvale švedsku vladu da brzo djeluje kako bi zaustavila deportaciju.