Tijekom osam godina vlade, konzervativna vlada koalicije Ujedinjene desnice koju predvodi Pravo i pravda (PiS) u Poljskoj učinila je vrlo malo da zaštiti slobodu izražavanja i djecu od rodne ideologije, istaknuo je Paweł Lisicki, šef urednika utjecajnog konzervativnog tjednika Do Rzeczy na konferenciji pod nazivom “Sloboda savjesti i LGBT ideologija” koja se prošlog tjedna održala u Varšavi.

Lisicki je naveo mađarski način kao primjer onoga što je trebalo učiniti, referirajući se na mađarski zakon o zaštiti djece od LGBT propagande usmjerene prema maloljetnicima i zabranu postupaka promjene spola za maloljetnike.

Što se tiče školske djece, ovaj nedostatak dovoljnog djelovanja od strane Prava i Pravde potvrdila je na istoj konferenciji Barbara Nowak, školski nadzornik za pokrajinu Malopoljska, odnosno Małopolska.

Nowak je objasnila da je trenutno problem u samim učiteljima koji su prošli obuku o “ravnopravnosti” koju organiziraju LGBT organizacije, a ponekad sadržaj svoje obuke pokušavaju prenijeti djeci u sklopu nastave, a da roditelji to i ne znaju.

Nowak je također ukazala na sve veću prisutnost psihologa i drugih stručnjaka u školama, koji preuzimaju ulogu roditelja, a ne obavještavaju roditelje o seansama i terapijama koje imaju sa svojom djecom.

Kako je objasnio Paweł Lisicki, konzervativna vlada Poljske bojala se otvaranja nove fronte u svom natezanju s Bruxellesom.

To, uzgred, objašnjava zašto nije podržala ni poljske lokalne samouprave suočene s financijskim ucjenama Europske komisije, zbog kojih su mnoge od njih bile prisiljene odbaciti svoje rezolucije o usvajanju povelje o pravima obitelji.

Još jedan problem s kojim su se konzervativna vlada i parlamentarna većina tako angažirane na reformi pravosuđa trebale pokušati uhvatiti u koštac jest problem lijevo orijentiranih sudaca, sklonih LGBT lobiju, koji su i u Poljskoj šokirali javno mnijenje svojim presudama posljednjih godina.

Tada je Lisicki rekla da je pritisak LGBT lobija itekako prisutan u Poljskoj, uz aktivnu potporu SAD-a i Europske unije, a konzervativna većina na vlasti u Varšavi, nažalost, učinila je vrlo malo na zaštiti slobode izražavanja.

Školska nadzornica Barbara Nowak spomenula je prisutnost “službenika za ravnopravnost” u javnim školama u glavnom gradu Poljske koji promatraju ponašanje djece i govore im kada misle da imaju homoseksualne sklonosti. Ovo je dio novog programa pod nazivom “Škole prijateljski nastrojene prema ljudskim pravima”.

U intervjuu objavljenom 2020., Barbara Nowak objasnila je nedjelovanje poljske vlade na sljedeći način:

“Netko bi mogao posumnjati da budući da je konzervativna vlada na vlasti – a mi imamo dobar zakon o obrazovanju u Poljskoj s tradicionalnim vrijednostima koje su izričito navedene u preambuli – ovdje nema većih prijetnji. Međutim, već dosta dugo znamo da je suprotno. Ovaj sustav ne funkcionira tako dobro. Odgovornost za to pada na vlast. Međutim, mislim da ovdje nije problem zanemarivanje ovog fenomena, već jednostavno nedostatak znanja o opasnostima rodne/LGBT ideologije. I to vrijedi i za Vladu u cjelini, i za Ministarstvo obrazovanja, i za Ministarstvo obitelji, rada i socijalne politike.”

Poljska nije morala čekati pobjedu liberala i ljevice na izborima 15. listopada kako bi primijenila WHO-ovu novu verziju Međunarodne klasifikacije bolesti, ICD-11. To je klasifikacija koju je usvojilo samo 35 zemalja, od 194 zemlje članice SZO. Uklanja poremećaj rodnog identiteta s popisa mentalnih bolesti i zamjenjuje pojam biološkog spola pojmom “doživljeni/izraženi spol” i “pripisani spol”. Vlada Mateusza Morawieckog usvojila je ovu novu klasifikaciju WHO-a.

Iako je kritiziralo njezino usvajanje od strane koalicije predvođene Građanskom platformom 2015., Pravo i pravda također nije uspjelo opozvati poljsku ratifikaciju Istanbulske konvencije, koju su kritičari nazvali “rodnom konvencijom” zbog svojih pretpostavki temeljenih na rodnoj ideologiji.

Možda je uporan “nedostatak znanja vlade Morawieckog o opasnostima rodne/LGBT ideologije” koji je istaknula ravnateljica Barbara Nowak pridonio neuspjehu koalicije Ujedinjene desnice da osigura treću uzastopnu pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima.