Takozvano „izvješće Sandviken“ objavljeno 2014. godine od strane najvećeg švedskog dnevnog lista Dagens Nyheter, obećavalo je ruralnoj švedskoj općini vrtoglavih pola milijarde kruna (oko 45 milijuna eura) na račun masovne imigracije. Općina je danas preplavljena dugovima.

Švedska općina Sandviken, koja bi prema široko kritiziranom izvještaju priznate konzultantske tvrtke trebala biti pretvorena u zemlju mlijeka i meda zbog imigracije, suočena je s rekordnim minusom proračuna od 67 milijuna SEK (oko 6 milijuna eura).

U 2014. godini, izvješće koje je u ime lokalnih vlasti pripremio PricewaterhouseCoopers, obećalo je Sandvikenu, općini s 40.000 stanovnika, koja se nalazi u okrugu Gävleborg, sjeverno od Stockholma, zapanjujuću godišnju dobit od 500 milijuna SEK na račun „stanovnika rođenih u inozemstvu“.

Pet godina kasnije, obećano čudo pretvorilo se u već očekivanu situaciju na koju su upozoravali „zli nacisti“, „rasisti“ i „ksenofobi“. Dakle, općina se kreće prema rekordnom proračunskom deficitu koji će biti četvrti po veličini u cijeloj zemlji.

Bio je to maštovit scenarij. Izvještaj je od početka bio netočan. Kako bi itko mogao stajati iza toga?“, Izjavio je lokalni političar Jonny Bratberg iz Umjerene stranke za dnevni list Expressen.

Predsjednik općinskog vijeća, socijaldemokrat Peter Kärnström, naveo je „nepovoljnu demografiju“ s mnogo djece i starijih osoba. Trenutačno je općini potrebno 800 školskih mjesta, dok je domu za starije potrebno proširenje, a troškovi samo rastu.

Kao i u svim ostalim općinama, situacija je napeta“, rekao je Peter Kärnström, napominjući da općini treba više novca izvana. „Kada bi cijela Švedska živjela ovako, morate imati i izjednačujući sustav koji to odražava“, rekao je.

Kad se suočio s upitom iz lista Nyheter Idag, Peter Wolodarski, glavni urednik lista Dagens Nyheter, dnevnog lista koji je objavio izvješće 2014. godine, priznao je da „to nije bio dobar članak“.

U posljednje vrijeme, nekoliko švedskih općina oduprlo se prihvaćanju novih doseljenika. Gradonačelnica grada Sölvesborga i članica Švedskih demokrata Louise Erixon nedavno je stvorila pomutnju sugerirajući da „crveni vođe“ socijaldemokratskih općina preuzmu novopridošlice iz Sölvesborga, jer su tvrdili da je to „ekonomski isplativo“. Tom prigodom sarkastično je uputila na tragikomičan izvještaj.