Trauma koju su preživjele žrtve „tvornica smrti“, navodno se može prenijeti i na njihovu djecu i unuke, što utječe na smanjenu otpornost na stres, emocije i učenje, pokazalo je „istraživanje.“

Nalazi istraživača sa Sveučilišta Masaryk u Češkoj pokazali su da bi traume mogle biti utjecati na mentalno zdravlje najmanje tri generacije iste obitelji, prenosi Metro.

Istraživači su otkrili da su potomci preživjelih osoba iz koncentracijskih logora imali znatno manje sive tvari, ili neurona, u područjima mozga koji su odgovorni reakcije na stres, pamćenje, motivaciju, emocije, učenje i ponašanje, u odnosu na kontrolnu skupinu čiji potomci nisu imali nikakve veze s holokaustom.

Oglas:

Studija podupire teoriju „epigenetskog nasljeđivanja“ – ideju da čimbenici okoline mogu utjecati na gene potomstva.

Ivan Rektor, neurolog iz Masaryka, rekao je da su prvi rezultati pokazali pogoršanje stanja djece preživjelih.

Nakon više od 70 godina utjecaj preživljavanja holokausta na moždanu funkciju je značajan,“ navodi Rektor.

Testovi su se temeljili na MRI skeniranju 56 osoba u dobi od 79 i 80 godina, od kojih je polovica preživjela koncentracijske logore i kontrolnu skupinu bez osobnog ili obiteljskog iskustva holokausta.

Navodno je otkriveno smanjenje sive tvari u regijama koje su povezane s posttraumatskim stresnim poremećajem u borbenih veterana i onih s ranom traumom.

Profesor Rektor izrazio je nadu da će rezultati omogućiti da se terapija fokusira na podršku preživjelima i njihovim potomcima.

Dakako, čitava teorija s vremenom će sasvim sigurno donijeti korist svim onima koje je potrebno staviti na popis za dodatne odštete, jer status „vječnih žrtava“ mora biti očuvan za buduće generacije.