Sve do svog nedavnog razvoda od svoje žene Melinde, Bill Gates je bio miljenik velikih medijskih kuća, općenito predstavljan kao ljubazni štreber koji želi spasiti svijet.

Dok su medijska carstva drugih milijardera relativno dobro poznata, mjera u kojoj Gatesov novac ujteče na narativ medija nije. Nakon razvrstavanja preko 30.000 pojedinačnih donacija, novinari iz MintPressa objavili su da je Zaklada Billa i Melinde Gates (BMGF) donirala više od 300 milijuna dolara za financiranje raznih medijskih kuća i medijskih projekata.

Primatelji ovog novca uključuju mnoge od najvažnijih američkih medijskih kuća, uključujući CNN, NBC, NPR, PBS i The Atlantic. Gates također sponzorira bezbroj europskih medija, uključujući BBC, The Guardian, The Financial Times i Daily Telegraph u Velikoj Britaniji, istaknute europske novine kao što su Le Monde (Francuska), Der Spiegel (Njemačka) i El País (Španjolska); kao i velike globalne televizijske kuće poput Al-Jazeere.

Na sljedećoj poveznici možete vidjeti popis donacija namijenjen medijskim programima podijeljen u nekoliko odjeljaka, prikazanih silaznim brojčanim redoslijedom i uključuje svaku pojedinačnu poveznicu na relevantnu potporu na web stranici organizacije Zaklada Billa i Melinde Gates.