Kalašnjikov prelazi na NATO standard

Foto: RIA Novosti / Ramil Sitdikov

Najnovija verzija svjetski poznatog Kalašnjikova, AK-308, odlikuje se ponajprije time što koristi metke NATO standarda 7,62×51 mm.

Na prvi pogled, puška je nešto duža i teža od prethodnika AK-12. U mnogočemu podsjeća na spomenuti AK-12, no ono štu ju čini posebnom jest to da su ruski proizvođači ovu pušku odlučili opremiti mecima NATO standarda 7,62×51 mm.

Model 308 službeno je odobren za uporabu u ruskoj vojsci, mornarici i specijalnim postrojbama, no glavni klijenti će zapravo biti strani kupci. AK-308 primarno je namijenjem za izvoz u druge zemlje kako bi se natjecao na tržištu s oružjem zapadne proizvodnje koje koristi metke prema NATO standardu.

[do_widget id=text-53]

Osim što se radi o pokušaju komercijalnog proboja na novo tržište, kod AK-308 se kao glavni adut ističe snaga municije koja je osmišljena za probijanje oklopa. Meci 7,62×51 mm osiguravaju snažniju udarnu moć, koja je sve traženija u modernoj borbi na svim terenima.

Projektanti su se vodili idejom da su vojske u sve većoj mjeri opskrbljene sa zaštitnim prslucima i ostalom opremom koja je iz generacije u generaciju sve savršenija, lakša i trajnija. Većina pancirki u današnje vrijeme u stanju je zadržati zrno manjih kalibara poput ruskog 5,54 mm ili NATO-vog 5,56 mm.

NATO kalibar 5,56 mm u standardnoj je upotrebi u američkoj vojski još od šezdesetih godina prošlog stoljeća, no jači kalibar 7,26 mm daje dvostruku udarnu snagu te je sve traženiji na tržištu.

Potencijalni kupci AK-308 ponajprije će biti zemlje jugoistočne Azije i Bliskog istoka, Južne Amerike i Afrike koje se oslanjaju na oružja NATO standarda.

Ostale puške ovog ruskog proizvođača, poput AK-200, 201, 202, 203 i 204, kao i puške koje se temelje na AK-12 i AK-15, zadržati će ruski standard municije.