Kalifornija će zabraniti grijače i peći na prirodni plin do 2030. godine

Foto: Matthias Kulka

Kalifornijski odbor za zračne resurse (CARB) prošlog je tjedna jednoglasno izglasao plan za zabranu grijača i peći na prirodni plin do 2030., navodno radi smanjenja smoga kako bi se zadovoljili savezni standardi za ozon i kako bi se smanjile emisije stakleničkih plinova.

Plan, koji je odbor jednoglasno usvojio, otvara pitanja o tome kako će državna električna mreža podnijeti novu potražnju za električnim grijačima prostora zimi. Kuće u Kaliforniji općenito su manje izolirane od domova u državama s hladnijom klimom, što znači da je upotreba grijača popularna kada temperature padaju noću u zimskim mjesecima. Novi standard više bi pogodio unutrašnje dijelove države, koji su siromašniji od obalnih dijelova države.

Plan navodi da će CARB postići svoj cilj kroz “smisleni angažman” sa stanovnicima koji koriste grijalice i peći.

Ideja da bi električni grijači bili “bez emisija” ne uzima u obzir kako se električna energija proizvodi. Trenutačno obnovljivi izvori energije čine oko jednu trećinu opskrbe električnom energijom u Kaliforniji; prirodni plin čini 40%.

The Hill dodaje: “Kalifornijska komisija za komunalne usluge također je prošlog tjedna ukinula subvencije za nove priključke na prirodni plin, prva država koja je to učinila.” Iako se reklamira kao način za smanjenje emisija i smanjenja računa za komunalne usluge, temeljno pitanje o tome kako zagrijati domove i osigurati gorivo za kuhanje ostaje otvoreno u državi koja se borila s opskrbom struje stanovnicima u razdobljima velike potražnje.