Umjesto samo pokopa ili kremiranja, država će sada dopustiti ljudima da odaberu ljudsko kompostiranje – ili prirodnu organsku redukciju (NOR) počevši od 2027. godine, nakon što je guverner Gavin Newsom prošlog tjedna potpisao skupštinski zakon 351, navodi SF Gate.

Proces se smatra ‘zelenim’ – jer ne zahtijeva izgaranje fosilnih goriva. Prema National Geographicu, samo kremacije u SAD-u emitiraju oko 360.000 metričkih tona ugljičnog dioksida godišnje.

A prema autorici prijedloga zakona, članici skupštine Cristini Garcia (D), prijetnja klimatskih promjena motivirala je novi zakon, osobito nakon što je okrug LA suspendirao propise o emisijama kremacije tijekom pandemije.

“AB 351 će pružiti dodatnu opciju za stanovnike Kalifornije koja je ekološki prihvatljivija i daje im još jedan izbor za pokop”, rekla je Garcia u izjavi. “S klimatskim promjenama i porastom razine mora kao vrlo realnim prijetnjama našem okolišu, ovo je alternativna metoda konačnog zbrinjavanja koja neće pridonijeti emisijama u našu atmosferu.”

Garcia kaže da bi ona sama mogla izabrati ovu metodu kad umre. “Radujem se nastavku svoje ostavštine borbe za čisti zrak korištenjem svojih ostataka za sadnju stabala.”

Ideja o kompostiranju ljudskih ostataka potaknula je neka etička pitanja. Verzija zakona iz Colorada nalaže da se tlo više ljudi ne može kombinirati bez pristanka, tlo se ne može prodavati i ne može se koristiti za uzgoj hrane za ljudsku prehranu. Kalifornijski zakon zabranjuje kombiniranje ostataka više ljudi, osim ako nisu članovi obitelji, ali za razliku od Colorada, Kalifornija ne zabranjuje izričito prodaju tla ili njegovu upotrebu za uzgoj hrane za ljudsku prehranu.