Kalifornija proglasila kolovoz mjesecom transrodne povijesti

Foto: The Wizard Of Odd TV / Caters News

Kalifornija je u srijedu postala prva savezna država u SAD-u koja je ušla u povijest s transidentifikacijskom zajednicom službeno priznavši mjesec kolovoz kao Mjesec transrodne povijesti.

Navodni cilj Mjeseca transrodne povijesti, koji će se prvi put obilježiti iduće godine, je odati počast doprinosima i naslijeđu transrodne zajednice, a istovremeno skrenuti pozornost na stvarna iskustva njezinih članova, navodi Fox News.

Skupština Kalifornije donijela je rezoluciju kojom je počasni mjesec postao službenim nakon što su skupine za roditeljska prava zahtijevale da se država ne obvezuje prebacivati djecu bez znanja ili pristanka roditelja. Mnogi roditelji u državi usprotivili su se zakonima koji zabranjuju nastavnicima da govore roditeljima da njihova djeca mijenjaju spol u školi, kao i zakonskim promjenama koje odbijanje roditelja da dopuste svojoj djeci medicinsku promjenu spola opisuju kao zlostavljanje.

Član demokratske skupštine San Francisca Matt Haney koji je autor prijedloga zakona rekao je za Fox 40 nakon usvajanja rezolucije: “Vjerujem da je naša najjača obrana od anti-trans agende kao Kalifornijaca samo govoriti istinu. Recimo istinu o životima transrodnih osoba i podignimo povijest transrodnih Kalifornijaca koji su ostavili traga u našoj velikoj državi.”

Osim toga, Honey Mahogany, predsjednica Demokratske stranke San Francisca, izjavila je za novine: “Mnogi Kalifornijci i dalje nisu svjesni stvarnih života i iskustava transrodnih osoba, čak ni ovdje u Kaliforniji.”

“To možemo promijeniti podizanjem svijesti, obrazovanjem i širenjem, a vjerujem da je uspostavljanje Mjeseca transrodne povijesti u Kaliforniji jedan od načina na koji to možemo učiniti”, dodala je.