Kalifornijski su zakonodavci učinili da ta država prva zabrani uklanjanje kondoma bez dozvole partnerice tijekom spolnog odnosa.

Zakonodavci su u utorak uputili guverneru Gavinu Newsomu prijedlog zakona kojim se taj čin dodaje definiciji seksualnog napastovanja. Protuzakonito je uklanjanje kondoma bez usmenog pristanka partnerice.

Ali to ne mijenja kazneni zakon. Umjesto toga, izmijenio bi se građanski zakon kako bi žrtva mogla tužiti počinitelja za naknadu štete, uključujući i kaznenu odštetu.

Zastupnica Demokratske stranke Cristina Garcia zalagala se za donošenje zakona od 2017. godine, kada je studija Sveučilišta Yale pokazala da su ova djela sve češća. Njezin je izvorni prijedlog pokušao to klasificirati kao kazneno djelo.

Također, državni senat odlučio je tretirati silovanje supružnika isto kao i silovanje nebračnog druga. Zakonom se uklanja izuzeće od zakona o silovanju ako je žrtva u braku s počiniteljem. Kalifornija je jedna od 11 država koja razlikuje silovanje supružnika od drugih oblika seksualnog napada. Pristalice prijedloga zakona rekli su da razlika postoji iz vremena kada se od žena očekivalo da slušaju svoje muževe.

Oni koji su osuđeni za silovanje u braku trenutno mogu dobiti uvjetnu kaznu umjesto kaznu zatvora. Osuđeni za silovanje u braku također se moraju registrirati kao seksualni prijestupnici samo ako je djelo uključivalo uporabu sile ili nasilja te je supružnik osuđen na zatvorsku kaznu.