Kalifornija svjesno zaraživanje HIV-om više ne tretira kao kazneno djelo

Kalifornijski guverner Jerry Brown potpisao je zakon koji svjesno izlaganje druge osobe virusu HIV-a bez da je ta osoba o tome obavještena, više ne tretira kao kazneno djelo već kao prekršaj. Isto se odnosi i na osobe koje doniraju krv bez da su pritom otkrile da su zaražene tom smrtonosnom bolešću.

Zakon je osmislio senator Scott Wiener (na slici) iz San Francisca, uz pomoć zastupnika Todda Glorie iz San Diega.

Danas je Kalifornija napravila velik korak prema tretiranju HIV-a kao zdravstvenog problema, umjesto tretiranja osoba s HIV-om kao kriminalce“, izjavio je Wiener.

Senator Scott Wiener – autor i predlagatelj novog zakona

Svjesno prenošenje virusa HIV-a drugoj osobi se i dalje može tretirati kao kazneno djelo u slučajevima gdje je nakana dokaziva. Prema dosadašnjem zakonu, HIV je bio jedina prenosiva bolest za koju je namjerno izlaganje druge osobe virusu bilo kazneno djelo, s kaznom od tri do osam godina zatvora.

Wiener i njegovi suradnici smatraju da su takve kazne odvraćale ljude od toga da se testiraju na HIV, upravo da bi se zaštitili od potencijalnog kaznenog progona.

Zaustaviti ćemo širenje infekcija HIV-om, i to tako što nećemo zaraženim ljudima prijetiti kaznama zatvora, već ćemo im pružiti priliku da se testiraju i liječe“, dodao je Wiener.

No, nisu svi baš zadovoljni s ovakvim zakonskim riješenjem.

Smatram da ako nekog svjesno zarazite s bolešću koja u potpunosti promijeni njegov život i natjera osobu da posebnim tretmanom lijekova održava kakvo takvo normalno funkcioniranje, to bi trebalo biti kazneno djelo“, izjavio je senator Joel Anderson.

„Apsolutno je ludilo da to ovako olako shvaćamo.