Kalifornija uvodi „treći spol“ na osobnim dokumentima

Marchers make their way down Broadway street as part of the Trans* Pride Seattle 2014 march and celebration on Friday, June 27, 2014. (Joshua Bessex, seattlepi.com)

Američka savezna država Kalifornija donijela je zakon kojim će se omogućiti odabir „trećeg spola“ na osobnim dokumentima, te omogućiti osobama koje žele promjeniti spol na dokumentima, da to učine bez potrebe kirurške promjene spola. Zakon bi trebao uvesti „neutralan“ spol kao opciju, pored postojećeg muškog i ženskog.

Naše društvo je svakim danom sve prosvećenije po pitanju rodnog identiteta“, izjavila je Toni Atkins, jedna od predlagateljica zakona.

Vrijeme je da savezne države olakšaju transrodnim osobama u Kaliforniji izdavanje dokumenata koji stvarno prikazuju tko su i što su oni. Ovaj zakon će im pomoći da izbjegnu diskriminaciju i zlostavljanje koje mnogi od njih proživljavaju.

Trenutni zakon nalaže osobama koje žele promijeniti spol na dokumentima da prilože potvrdu liječnika da su podvrgnuti „kliničkom tretmanu kojem je cilj promjena spola“.

Izvor: WFB