Kalifornijski guverner zakonom zabranio kritiziranje Izraela

netanyahu-california_horo-e1394080899981-635x357

Guverner Kalifornije Jerry Brown potpisao je zakonsku odredbu kojom se priječi tvrtkama da bojkotiraju ili diskriminirajuće posluju glede bilo koje suverene države, uključujući Izrael.

Prijašnja verzija zakona nije dopuštala dobivanje poslova za državu u vrijednosti većoj od 100.000 dolara  tvrtkama koje bojkotiraju Izrael. Kako bi se umirili kritičari postojećeg zakona, koji tvrde da taj zakon krši ustavno pravo na bojkot, tekst zakona je promijenjen te se sada to odnosi na sve države, ne samo na Izrael.

Nova odredba navodno ne sprječava tvrtke koje posluju s državom da bojkotiraju Izrael, već te tvrtke moraju dokazati da ne krše zakon bojkotirajući stranu zemlju, uključujući Izrael, koji je jedini poimence naveden.

Čestitamo guverneru Brownu na donošenju ovog zakona“, rekla je Janna Weinstein Smith, regionalna direktorica organizacije American Jewish Committee. „Zakonska odredba šalje jasnu poruku da država Kalifornija ne želi imati veze sa BDS inicijativom. Zahvaljujući ovom zakonu, oni koji žele diskriminirati Židove i Izrael, neće moći poslovati sa državom Kalifornijom.“

BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) inicijativa je globalna kampanja sa ciljem vršenja ekonomskog i političkog pritiska na Izrael, kako bi pristao na slijedeće zahtjeve: prestanak izraelske okupacije i kolonizacije palestinske zemlje i Golanske visoravni, potpuna jednakost palestinskih građana u Izraelu, te povratak prognanih Palestinaca u svoje domove.

Izvor: Times of Israel