Kambodža će vratiti 83 brodska kontejnera natovarena plastičnim otpadom u Sjedinjene Države i Kanadu, objavilo je tamošnje Ministarstvo okoliša. Potez je uslijedio nakon sličnih reakcija Kine, Filipina, Malezije i ostatka jugoistočne Azije.

Brodski kontejneri otkriveni su u utorak u Sihanoukvillu, nekad uspavanom ribarskom selu, koji danas slovi kao pretjerano razvijen lučki grad na jugu zemlje. Iako ministarstvo još ne zna koje su tvrtke odgovorne za uvoz kontejnera, glasnogovornik je rekao da je 70 američkih, a 13 iz Kanade, piše RT.

Sve tvrtke za koje se ustanovi da su odgovorne bit će procesuirane, kazao je.

„Kambodža nije kanta za smeće gdje strane zemlje mogu odložiti zastarjeli e-otpad, a vlada se također protivi svakom uvozu plastičnog otpada i maziva za recikliranje u ovoj zemlji“, kazao je glasnogovornik. Tjedan dana ranije, premijer Kambodže Hun Sen objavio je sličnu izjavu, rekavši kako njegova zemlja zabranjuje uvoz otpada.

Zapadne zemlje desetljećima su isporučivale svoj plastični otpad u Kinu radi prerade i recikliranja, ali su bile prisiljene tražiti nove destinacije prošle godine kada je kineska vlada zabranila uvoz stranog otpada.

Teret otpada tako je pao na jugoistočnu Aziju, iako su se i zemlje u tom kraju nezadovoljne čišćenjem nereda Zapada. Indonezija je tako prošlog tjedna natrag u Australiju vratila osam kontejnera onoga što je, kako je rečeno, bio „kontaminirani“ otpad, nakon što je tjedan prije toga u Francusku vratila gotovo 50 kontejnera.

Malezija je u svibnju poslala 450 tona uvezenog otpada u zapadne zemlje, dok je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte zaprijetio da će isti mjesec osobno otploviti sa 69 kontejnera kanadskog otpada i baciti ga u kanadske vode.