Kamerunci odbili pustiti djecu u škole jer strahuju da će biti cijepljena cjepivom „koje treba smanjiti broj Afrikanaca“

Službenici za obrazovanje u Kamerunu izvijestili su u ponedjeljak da su tisuće roditelja odbili pustiti djecu u školu jer su se bojali da će djeca dobiti cjepivo protiv koronavirusa.

Znatan dio kamerunske javnosti ne vjeruje nijednom od postojećih cjepiva.

Jedan od roditelja koji su djecu zadržali kod kuće, policajac po imenu Willibroad Tabot iz grada zvanog Kumba, rekao je za Voice of America News (VOA) da je sumnjičav prema konkurentskim cjepivima iz različitih zemalja i da je čuo glasine da su cjepiva namjerno sabotirana kako bi ubila Afrikance.

Trenutno znanstveni svijet još nije siguran u vezi s cjepivom. Od sada postoje različite verzije; čujemo da Kina ima svoju verziju, Sjedinjene Države imaju svoju verziju, možda Rusija ima svoju verziju cjepiva, pa im ne vjerujem. Moja djeca to sada ne mogu podnijeti. Također se na društvenim mrežama šuška kako se ovim cjepivom pokušava smanjiti populacija crnaca u Africi, pa se bojim toga“, rekao je Tabot.

Kamerunski dužnosnici žalili su se zbog širenja glasina i dezinformacija, inzistirajući da ne postoji plan tajnog cijepljenja školaraca bez pristanka njihovih roditelja. Učitelji u jednoj srednjoj školi rekli su da je 80 posto njihove studentske populacije u ponedjeljak ostalo kod kuće, obvezujući učitelje da im šalju domaće zadatke putem društvenih mreža, dok istovremeno mole roditelje da im se vrate u školu.

Troje učenika je ozlijeđeno u utorak u Kumbi kada su glasine o cijepljenju izazvale stampedo tijekom bijega iz škole.

Ministar zdravstva Manaouda Malachie inzistirao je u intervjuu za državne medije u ponedjeljak navečer da situacija s kamerunskim koronavirusom još nije „alarmantna“ i da ne zahtijeva kampanju cijepljenja. Kamerun je do danas prijavio 33.740 slučajeva koronavirusa, uz 523 smrtna slučaja.

Malachie je dodao da će, ako se cjepiva na kraju podijele, sudjelovanje u programu biti potpuno dobrovoljno.

Portal African Arguments primijetio je u siječnju da Kamerun i druge zemlje u regiji imaju povijest „kolebljivosti oko cjepiva“, što često uključuje glasine da su cjepiva otrovni proizvodi koje su dizajnirale zlonamjerne zapadne sile kako bi smanjile broj afričke populacije. Značajan prethodni primjer bila je glasina iz 1990-ih koja je pogušila veliku globalnu kampanju imunizacije uvjeravajući Kamerunce da su cjepiva potajno dizajnirana za sterilizaciju žena.

Nedavna ispitivanja javnog mnijenja sugeriraju da bi samo 62 posto Afrikanaca „definitivno“ ili „vjerojatno“ prihvatilo cijepljenje protiv koronavirusa, što je znatno manje od razine potrebne za postizanje općeg imuniteta.