Kamo odlaze masti kad mršavite? Većina stručnjaka ne zna odgovor

Zasigurno ne znate što se događa s mastima i kamo one odlaze prilikom mršavljenja. Ne brinite, ne zna niti većina stručnjaka koji bi to trebali znati. Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Conversation, 98 posto ispitanih zdravstvenih djelatnika i nutricionista nije znalo adekvatno objasniti proces gubitka težine.

Od 150 ispitanih liječnika, nutricionista i kineziologa, samo trojica su znala točan odgovor. I ne, odgovor nije „masti se pretvaraju u energiju“, kao što mnogi misle. Niti se „masti pretvaraju u mišiće“, a isto tako se ni ne „izlučuju kroz crijeva“. No što jest točan odgovor?

Masti se razgrađuju i pretvaraju u ugljikov dioksid (CO2) i vodu. CO2 se izlučuje kroz pluća izdisanjem, a voda odlazi u krvotok te se izlučuje kao znoj ili urin.

Oko 84 posto masnoće se pretvara u CO2. Stoga 10 grama masti stvara 8,4 grama ugljikovog dioksida. Većina CO2 izlučuje se kroz pluća, i ovaj princip ne vrijedi samo za masti, već i za ugljikohidrate i alkohol, pa čak i bjelančevine.

Vlakna su vjerojatno jedina koja gotovo netaknuta prođu kroz probavni sustav. Sve ostalo završava u krvotoku i unutarnjim organima.