Kanada – Necijepljeni bi mogli plaćati poseban porez

Premijer Quebeca Francois Legault obećao je u utorak da će donijeti novu financijsku kaznu za necijepljene, rekavši da će oni koji odbiju primiti prvu dozu cjepiva u nadolazećim tjednima morati početi plaćati za njihov utjecaj na zdravstveni sustav. „Trenutno je to također pitanje pravednosti za 90 posto stanovništva koje se žrtvovalo“, rekao je novinarima. „Mislim da im dugujemo ovu vrstu mjere.

Upitan o pravnim i etičkim izazovima s kojima će se vlada vjerojatno suočiti zbog poreza bez presedana, premijer je priznao da je taj potez velika stvar. Dodao je: „Ako pogledate što se događa u drugim zemljama ili drugim državama, svi pokušavaju pronaći rješenje. To je pitanje pravednosti, jer trenutno, ti ljudi stavljaju vrlo važan teret na našu zdravstvenu mrežu i mislim da je normalno da većina stanovništva traži da ima posljedica.

Legault nije otkrio iznos novog poreza. Rekao je da će Quebec nastaviti širiti primjenu Covid propusnica, ali je ustvrdio da „moramo ići dalje“ od zabrane necijepljenim stanovnicima pristupa javnim mjestima. Mandat putovnice proširen je prošlog tjedna na prodavaonice alkoholnih pića i kanabisa nakon što je prethodno bio uvjet za ulaz u prostore poput restorana, kazališta, barova i kockarnica.

Autor: Ivica Mandekić