Kanada – nema više žestice ni „trave“ za necijepljene

Kanadska pokrajina Quebec navodno je spremna zahtijevati dokaz o cijepljenju za pristup trgovinama alkoholnih pića i trgovinama s kanabisom.

Ako oduzimanje prava na rad i branjenje velikih okupljanja nije dovoljno da neke ljude natjera da se cijepe protiv Covid-19, odsjecanje od alkoholnih pića i marihuane moglo bi za neke biti presudno.

Očekuje se da će administracija premijera Quebeca Francoisa Legaulta objaviti novi zahtjev za dokaz o cijepljenju u trgovinama alkoholnih pića i prodajnim mjestima kanabisa kasnije ovog tjedna, izvijestio je Journal de Montreal u utorak.

Dokaz o cijepljenju već je potreban u Quebecu na mjestima kao što su restorani, kazališta, barovi i kockarnice. Prema novom pravilu, necijepljeni stanovnici i dalje će moći pristupiti trgovinama koje prodaju pivo i vino, ali će im biti zabranjeno legalno kupovati žestoka pića.

Ironično, novi uvjeti za cjepivo u trgovinama s alkoholom i kanabisom odnosit će se samo na kupce. Zaposlenici neće biti prisiljeni na cijepljenje, piše Journal de Montreal.

Gotovo 85% svih stanovnika Quebeca primilo je barem jednu dozu cijepljenja, što je jedna od najviših stopa u svijetu, ali to nije zaustavilo naglo širenje Covid-19. Pokrajina je bilježila prosječno oko 15.000 novih infekcija dnevno tijekom prošlog tjedna. Novih slučajeva bilo je u prosjeku manje od 700 dnevno prije nego što se Omicron varijanta Covid-19 pojavila krajem studenog.