Učitelji u osnovnoj školi u gradu Waterloo, u Ontariju, prisiljeni su nositi pancirne prsluke kako bi se zaštitili od učenika. Razlog ovom potezu je porast nasilja među učenicima u razredima.

Suočeni smo sa svime … udarcima i ugrizima,“ izjavio Jeff Pelich, dopredsjednik ogranka Federacije osnovnoškolskih učitelja (ETF).

Prošle godine u osnovnim školama u regiji Waterlooa zabilježeno je oko 1300 nasilnih napada učenika na učitelje, što je oko 400 slučajeva više nego prethodne godine.

Učitelji se već duže vremena žale na napade, ali dosad nitko nije reagirao pod izgovorom nedostatka resursa.

Prema tvrdnjama ETF-a, oko 70 posto njihovih članova već je iskusilo ili svjedočilo nasilju na poslu. Oko 77 posto učitelja navodi kako dosad provedene mjere prevencije nisu zaustavile nasilje.

Pelich tvrdi kako su pancirni prsluci i štitnici za noge namijenjeni prvenstveno onima koji rade s djecom s „posebnim potrebama.“ Međutim, nasilje nije ograničeno na tu skupinu, već se incidenti odvijaju u čitavoj školi.

Majka jednog od autističnih dječaka koji pohađaju ovu školu izjavila je kako „učitelji nisu obučeni“ da se nose s problematičnim ponašanjem učenika s „posebnim potrebama“, dok ovi učenici navodno trpe zbog premalog financijskog ulaganja u školu te manjka prave podrške u razredima.