Kanada je zaplijenila i prodala iransku imovinu vrijednu oko 30 milijuna dolara, pokazuju sudski dokumenti. Sredstva su prebačena američkim obiteljima koje traže odštetu zbog terorističkih napada koji su pripisani Iranu, bez ikakvih konkretnih dokaza.

Zaplijenjena imovina uključuje dvije zgrade – Iranski kulturni centar u Ottawi i Centar za iranske studije u Torontu – kao i oko 2,6 milijuna dolara oduzetih s iranskih bankovnih računa te nekoliko vozila, prenosi RT.

Dvije nekretnine prodane su za 26,5, odnosno 1,85 milijuna dolara, dok je prihod prebačen na račune nekoliko obitelji u SAD-u, koji su tražili udio imovine kao naknadu za različita teroristička djela za koja je okrivljen Iran kao država.

Oglas:

        

Dokumenti suda koji potvrđuju da su sredstva raspodijeljena obiteljima datiraju od 7. kolovoza, a lokalni mediji tek su u petak dobili ove informacije.

Primatelji nadoknade uključuju obitelj Marla Bennett, studenticu razmjene u SAD-u ubijenu u bombardiranju hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu 2002. godine, kao i Edward Tracy i Joseph Cicippio, koji su bili taoci u Libanonu od 1986. do 1991. godine. Za napade se optužuju Hezbollah ili Hamas, dvije organizacije koje navodno podržavaju iranske vlasti.

Dok su strane vlade obično imune na ovakve tužbe, Kanada je 2012. godine usvojila takozvani Zakon o pravdi za žrtve terorizma, koji čini iznimku u slučaju „državnih pokrovitelja terorizma“. Trenutno su samo dvije države na kanadskom popisu – Iran i Sirija.

Slučaj Kanade protiv Irana vukao se već nekoliko godina, a Islamska republika pokušala je osporiti oduzimanje imovine, zahtijevajući od tražitelja neke stvarne dokaze. Međutim, sama prisutnost Irana na popisu terorista bila je dovoljno da odbaci tu žalbu i da se Iran jednostavno proglasi – terorističkom državom.

Teheran odbacuje sve navode o svojoj umiješanosti u teroristička djela, označavajući cijeli slučaj „politički motiviranim“.