Kanada: Žena otišla kod psihijatra zbog suicidalnih misli, osoblje joj ponudilo eutanaziju

Žena koja je potražila psihijatrijsku pomoć u bolnici u Kanadi rekla je da je osoblje učinilo da se osjeća “bezvrijednom” sugerirajući joj da prekine život kroz program medicinski potpomognute smrti (MAID) nacionalnog zdravstvenog sustava dok zemlja nastoji proširiti to pravo na osobe s mentalnim poremećajima i bolestima.

Kathrin Mentler, 37, otišla je u Centar za pristup i procjenu Opće bolnice u Vancouveru u lipnju, nadajući se da će se prijaviti kako bi se zaštitila od djelovanja svojih suicidalnih misli. Tijekom njezine procjene, osoblje je obavijestilo Mentler da nema slobodnih kreveta i da bi trebala očekivati da će dugo čekati prije nego što psihijatar bude dostupan da je pregleda ambulantno.

Kliničar je tada pitao Mentler je li razmišljala o medicinski potpomognutoj smrti, odnosno eutanaziji. Kliničar je također razgovarao s Mentler o osjećaju “olakšanja” nakon smrti drugog pacijenta koji se borio s mentalnom bolešću.

“Zbog toga sam se osjećala kao da je moj život bezvrijedan ili problem koji bi se mogao riješiti ako odaberem MAID”, rekla je Mentler grupi Christian Watchdog.

Iako je žena priznala da pati od kroničnih suicidalnih ideja, to je nije spriječilo da pronađe radost u životu. Mentler je također smatrala čudnim što joj je bolnica predložila MAID, budući da ljudi s mentalnim problemima nemaju pravo na taj program do 2024. godine.

Međutim, u izjavi za The Christian Institute, bolnica se ispričala “za bilo kakvu prouzročenu nevolju” i rekla da je ponuda potpomognutog samoubojstva “stvar procedure” kako bi se utvrdilo je li pacijent prijetnja samom sebi.