Kanadski startup Carbon Engineering, koji očigledno nikad nije čuo za fotosintezu, objavio je kako je osigurao dovoljno financijskih sredstava za izgradnju pogona koji će svake godine isisavati iz atmosfere količinu ugljičnog dioksida ekvivalentnu onoj 40 milijuna stabala.

Projekt je to kojeg financijski podupire čak i Microsoftov osnivač Bill Gates te nekoliko drugih energetskih kompanija.

Na svojoj stranici obećavaju da će „uhvaćeni“ ugljik pohraniti u podzemlju ili će ga primijeniti za sintezu goriva koje bi se moglo koristiti za pogon – klasičnih vozila – čime kane zatvoriti lanac proizvodnje i potrošnje goriva te emisije CO2.

Kružni proces kojeg kani postići Carbon Engineering | Izvor: carbonengineering.com

Ovaj krug financiranja – najveći takve vrste u tvrtku [izravnog hvatanja zraka] – pokazuje rastuće priznanje prednosti i komercijalne spremnosti DAC tehnologije,“ izjavio je izvršni direktor Steve Odlham.

Dok svijet procjenjuje kako se nositi s klimatskim promjenama, dok se ekonomije održavaju energijom koja im je potrebna, naša tehnologija može pružiti ključni dio rješenja.

Bizarnost cijeloj priči daje činjenica da se među ulagačima u ovaj startup nalaze i naftne kompanije Chevron te Occidental Petroleum Corp.