Njemački istraživač i lingvist Heinz Kloss tijekom 1940-ih bavio se proučavanjem židovskog utjecaja u SAD-u i Kanadi. Svoje zaključke iznio je u knjizi objavljenoj 1944., koju su kanadske vlasti prozvale dokazom da su nacionalsocijalisti htjeli provesti holokaust u Sjevernoj Americi.

Knjiga pod naslovom „Statistika, tisak i židovske organizacije u SAD-u i Kanadi“ opisala je židovstvo i njegov utjecaj te moć unutar dviju zemalja Sjeverne Amerike, prenosi The Guardian.

Međutim, kanadske vlasti tvrde kako su navodnim proučavanjem knjige zaključili da je riječ o dokazu za „širenjem holokausta“ u Kanadu i SAD.

Knjiga pokazuje da holokaust nije bio europski događaj – to je bio događaj koji nije dobio priliku proširiti se izvan Europe,“ tvrdi Michael Kent iz kanadskog Nacionalnog arhiva.

Knjiga navodno sadrži niz imena Židova u Kanadi i SAD-u. Neimenovani kupac platio je primjerak 4500 dolara koji će biti dijelom kanadskog arhiva.

Stručnjaci, čija imena nisu navedena, smatraju da je knjiga bila nekoć dijelom Hitlerove velike knjižnice u njegovoj alpskoj rezidenciji te da su ju uklonili saveznici nakon što je Njemačka kapitulirala.