Kanađanin kažnjen s 55.000 dolara jer je krivo oslovio transrodnog političara

Foto: Lianne Laurence / LifeSiteNews

Kanadski sud presudio je da je kršćanski aktivist Bill Whatcott kriv za diskriminaciju prema muškarcu koji tvrdi da je žena, tako što je dijelio letke gdje se dotičnog, inače političara koji se natječe za kandidaturu, oslovljava u muškom licu.

Sud je presudio u korist Morgane Oger, rođene kao Ronan Oger, a protiv Billa Whatcotta, ustvrdivši da je diskriminatorno ne prihvatiti transrodne osobe u rodu kojeg one odaberu. Sud je naložio Whatcottu da Ogeru plati 35.000 dolara kao odštetu za narušeno dostojanstvo, osjećaje i samopoštovanje, kao i dodatnih 20.000 dolara zbog navodno neprimjerenog ponašanja prije i tijekom sudskog saslušanja, gdje je Whatcott izjavio je da je „ovaj sud farsa“.

[do_widget id=text-53]

Unatoč tome što su Whatcott i njegov odvjetnik tvrdili da on ima pravo na izražavanje svojeg mišljenja na temelju prava slobode govora i vjerskog opredjeljenja, sud je ustrajao u tome da je i samo propitivanje transrodnosti diskriminatorno.

Ideja da raspravljamo ili negiramo postojanje transrodnih osoba je osnova predrasuda i stereotipa kojima su te osobe izložene. Gospodin Whatcott vjeruje da su genitalije ono što definira spol i rod neke osobe, rezultat toga je prozivanje transrodnih osoba varalicama i glumcima. Tijekom davanja iskaza, Whatcott je odbijao priznati gospođu Oger kao ženu, niti poštovati učestale zahtjeve suda da gospođu Oger ne oslovljava kao muškarca.

Ogerova odvjetnica zadovoljno je izjavila da je poticajno što „sud poručuje da se ne može raspravljati o tome jesu li osobe transrodne ili nisu“.