Škole u kanadskoj pokrajini Ontario suočene su s reakcijom nakon spaljivanja ili uništavanja knjiga koje se smatraju uvredljivim za domicilne Indijance, uključujući klasične stripove poput Tintina i Asterixa.

Spaljivanje knjiga, označeno kao čin „plamenog pročišćavanja“, prvi je put 2019. godine poduzeo Katolički školski odbor Providence, školski odbor na francuskom jeziku u jugozapadnom Ontariju koji upravlja s 23 osnovne škole i sedam srednjih škola.

Prema izvješću radio-televizije na francuskom jeziku Radio Canada, u prvom incidentu svečano su spaljene knjige, a pepeo se zatim koristio kao gnojivo za sadnju stabla. Planirana su i druga spaljivanja, ali su zaustavljena zbog pandemije koronavirusa.

Zakopavamo pepeo rasizma, diskriminacije i stereotipa u nadi da ćemo odrasti u inkluzivnoj zemlji u kojoj svi mogu živjeti u blagostanju i sigurnosti“, navodi se u video zapisu koji je za učenike stvorio školski odbor.

Suzy Kies, takozvana „čuvarica urođeničkog znanja“, branila je spaljivanje knjiga, rekavši: „Ljudi paniče zbog spaljivanja knjiga, ali govorimo o milijunima knjiga koje imaju negativne slike domorodaca, koje održavaju stereotipe koji su stvarno štetni i opasni.

Lider Liberalne stranke i sadašnji premijer Justin Trudeau komentirao je spaljivanje knjiga, rekavši: „Na osobnoj razini, nikada ne bih pristao na spaljivanje knjiga.“ No, također je napomenuo da nije na bijelcima „govoriti autohtonim ljudima kako bi se trebali osjećati ili djelovati kako bi unaprijedili pomirenje između domorodaca i doseljenika“.