Kanadske vlasti istražuju „negiranje klimatskih promjena“

Sloboda govora odavno se pretvorila u tek slovo na papiru u većini zapadnih zemalja, no Kanađani su izgleda krenuli korak dalje u proganjanju svih onih koji imaju nešto reći protivno službenom proglasu političkog establišmenta.

U skup stvari koje se ne smiju ispitivati ili ne daj bože, negirati, uvrstili su i klimatske promjene. Tako je kanadski Kompeticijski zavod, koji od države prima 50 milijuna dolara godišnje, istraživao tri organizacije koje su optužene za „negiranje klimatskih promjena“.


Widget not in any sidebars

Zavod je istraživao spomenute organizacije punih 14 mjeseci, sve do lipnja ove godine, na posljetku zaključivši da „nema dovoljno dostupnih dokaza“, te da mora osigurati da se „ograničena sredstva troše na efikasan način“. Isto tako, zavod je naglasio da će nastaviti s istragom ako dobiju novih relevantnih informacija od javnosti.

Tri organizacije, Friends of Science, International Climate Science Coalition i Heartland Institute optužene su da iznose lažne i zavaravajuće tvrdnje o klimatskim promjenama, poput tvrdnje da je sunce glavni pokretač klimatskih promjena, a ne ugljični dioksid, te da ugljični dioksid nije zagađivač.

Pritužbu je u prosincu 2015. godine podnijela udruga Ecojustice, te su također tražili da se slučaj prenese do ureda državnog tužitelja i podignu „optužnice zbog negiranja zločina“.

Izvor: Toronto Sun