Kanadska vlada priznala je da je izgubila trag za gotovo 35.000 imigranata od ukupno 50.000 njih koji su predviđeni za deportacije.

Kanadska agencija za granične službe (CBSA) izgubila je trag za 34.700 migranata, koji nisu dobili azil, spremnih za deportaciju, otkrio je ovog tjedna izvještaj Kanadskog generalnog revizora.

Akumuliranje izvršnih naloga za uklanjanje trajni je problem u kanadskoj Agenciji za granične službe“, navodi se u izvješću. „Većina mjera koje su na snazi su prisutne mnogo godina i uključivale su, između ostalog, kriminalce i neuspjele tražitelje azila.

Izvješće je napalo CBSA zbog loše kvalitete podataka te navodi „osnovne slabosti u upravljanju slučajevima, što je dovelo do izbjegavanog odlaganja u tretiranju tisuća slučajeva“.

Kako navodi Le Figaro, Kanada posljednjih godina bilježi porast zahtjeva za azil, prijavivši 50.000 zahtjeva u 2017., 55.000 u 2018. i 64.000 u 2019. godini.

Dok je Kanada primila nekoliko desetaka tisuća „sirijskih“ migranata nakon 2015. godine, zemlja je također imala velikih problema s imigrantima koji su ilegalno prešli granicu iz Sjedinjenih Država, prvenstveno Haićani kojima je u SAD-u oduzet status azila.

Ranije ove godine, kanadski premijer Justin Trudeau najavio je preokret u politici, malo prije nego što je Kanada zatvorila svoju granicu sa Sjedinjenim Državama, zbog pandemije koronavirusa.

Nazivajući to „privremenom mjerom“, Trudeau je izjavio da će zbog zatvaranja granice imigranti koji uđu u zemlju kroz neslužbene granične prijelaze biti odbijeni i vraćeni.

Kanadski ministar za javnu sigurnost Bill Blair rekao je da tražitelje azila vlasti neće zadržavati, već će ih okrenuti i poslati natrag u SAD.