Kanadski liječnik privukao je pažnju medija dijagnosticirajući starijoj pacijentici s astmom da pati od “klimatskih promjena”.

Kada se ljetos u bolnici Kootenay Lake Hospital u Nelsonu u Britanskoj Kolumbiji pojavila žena u svojim 70-ima, dr. Kyle Merritt odlučio joj je postaviti dijagnozu da pati od stanja koje se ne uči u udžbenicima medicinskih fakulteta: “klimatske promjene”.

Iako je žena za početak imala niz zdravstvenih problema – “Ima dijabetes. Ima zatajenje srca… Živi u prikolici, bez klima-uređaja”, Merritt je utvrdio da joj je dim od šumskih požara, uzrokovan povijesnim toplinskim valom koji je u srpnju i kolovozu u kanadskoj pokrajini ostavio gotovo 600 mrtvih, pogoršao astmu. On je za Times Colonist rekao da je na temelju ovog lanca događaja uzeo ženinu kartu i napisao riječima “klimatske promjene”.

Merrittova dijagnoza nije promijenila način na koji je žena tretirana, a skeptici su je mogli smatrati političkom izjavom, pogotovo jer ju je pratilo liječnikovo udruživanje s 40 drugih liječnika u svojoj bolnici kako bi osnovao aktivističku skupinu pod nazivom Liječnici i medicinske sestre za planetarno zdravlje.